Jonge geitjes 2007

Vandaag kreeg één van de geiten van m’n ouders jongen. Omdat m’n ouders weg moesten heb ik de geit in de gaten gehouden. Om half elf begon de geit te persen, maar ik zag dat het lammetje niet goed lag – ik zag geen pootjes. Ik heb toen maar geholpen door het lam er (voorzichtig) uit te trekken. Het was even spannend, maar toen het lam eruit was en geluid begon te maken was het een hele opluchting. Even gecontroleerd of het bekje en de neus vrij waren van het vlies, en toen heb ik de natuur maar verder z’n gang laten gaan: moedergeit had het druk met het schoon en droog likken van haar jong. Omdat de moedergeit erg dik was ging ik er vanuit dat er zeker nog 2 lammetjes zouden komen. Vandaar dat ik de geit in de gaten bleef houden (geen probleem als je een leuk lammetje hebt om naar te kijken). Een half uur later ging ik even bij de geit weg, en toen ik terug kwam lag het tweede lammetje, nog dampend, naast z’n moeder. Even weer controleren of het bekje en de neus vrij waren en toen maar weer kijken hoe de moeder druk aan het schoonlikken was. Ondertussen had ik al gezien dat het eerste lam een bokje was. Ook het tweede lammetje bleek een bokje te zijn. Een half uurtje na het tweede lam werd het derde lammetje geboren. Gelukkig ging hierbij ook alles goed. Ook het derde lammetje was een bokje. Op zich jammer dat het allemaal bokjes zijn, want die kunnen we niet houden. Hopelijk kunnen we over een paar maanden goede adressen vinden voor de bokjes.